Reorganisatie adviesrecht wor ondernemingsraad sluiting ondernemingsraad verkoop advies rotterdam

Adviesaanvraag ontvangen? Is die nog wel op tijd?

 

 

U ontvangt van de directie een adviesaanvraag over een overname of een reorganisatie. U heeft het gevoel dat die wel erg laat is. is dat juist? Het antwoord is ja en nee.

 

Een voorbeeld. 

Stel u wilt een nieuwe auto kopen. Dan maakt u eerst een lijstje, met modellen, merken en de prijs. Daar staan dan laten we zeggen 7 auto's op. Vervolgens doet u wat onderzoek, u belt eens rond, leest de vergelijkende testen, bespreekt het met uw partner en houd dan drie auto's over. Dat is het moment om de dealers een bezoekje te brengen. Een proefrit, eens kijken wat de aanbiedingen en kortingen zijn en wat u voor uw oude auto als inruilwaarde krijgt. 

Dan is het moment daar. U heeft een keuze gemaakt, merk model en extra's uitgezocht, de toekomstige kosten eens bekeken en de financiering geregeld. U stapt op een zonnige ochtend de dealer binnen om het koopcontract te tekenen. Op dat moment begint uw partner, over die rode auto van vorige week zaterdag. die was toch eigenlijk ook wel heel leuk en........

 

Advies van wezenlijke invloed.

Zie hier het dilemma van de WOR. De Wet op de ondernemingsraden eist enerzijds dat het advies op zo'n moment gevraagd moet worden, dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. In het voorbeeld van hierboven op het moment dat er nog drie auto's op het lijstje stonden.

 

Besluit met gevolgen en maatregelen.

Tegelijkertijd eist de WOR dat het voorgenomen besluit, klip en klaar moet zijn, de gevolgen moet bevatten en de maatregelen om die op te vangen. In ons voorbeeld de keuze voor één auto, inclusief kleur en accessoires, de prijs en de financiering.  

Dat maakt het lastig om een goed moment te kiezen. nog even los van het feit dat als de directie in het hoofd het voorgenomen besluit rond heeft met alles erop en eraan de OR zich in de positie gedrongen wordt van de zeurende partner. 

 

Onomkeerbaar besluit.

De WOR helpt hierbij niet echt. Pas als een besluit onomkeerbaar is, d.w.z als het koopcontract, zonder ontbindende voorwaarden getekend is, is de directie formeel te laat met het vragen van advies. Dat kom ik niet zo veel tegen, omdat algemeen bekend is dat de Ondernemingskamer dat doorgaans hard afstraft. 

 

Hoe eerder des te meer invloed, maar ook meer onzekerheden

De weg uit dit dilemma is om in een vroeg stadium met de directie afspraken te maken over de procedure. Daar zijn goede afspraken voor nodig. In een vroeg stadium als alle opties nog op tafel liggen zijn de gevolgen nog niet in kaart.

 

 


afdrukken
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu