Reorganisatie adviesrecht wor ondernemingsraad sluiting ondernemingsraad verkoop advies rotterdam

De Corona Reorganisatie, het advies en de Ondernemingsraad

 

 

De komende maanden kunnen ondernemingsraden ten gevolge van de Corona crisis een hausse aan adviesaanvragen verwachten. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen genoemd in artikel 25;

  1. Het beëindigen van de werkzaamheden van de onderneming of een belangrijk onderdeel daarvan.
  2. Een belangrijke inkrimping uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming.
  3. Belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming.
  4. Het aantrekken van een belangrijk krediet
  5. Het verstrekken van een belangrijk krediet en het stellen van zekerheid.

Alleen adviesaanvragen over overnames zullen er minder langskomen. De banken hebben voorlopig een stop op overname financiering. Maar los daarvan wordt het druk.

 

Bij het instemmingsrecht, artikel 27 WOR kunt u denken aan de volgende onderwerpen.

  1. Een arbeids- en rusttijdenregeling of een vakantieregeling.
  2. Een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden het ziekteverzuim of het re-integratie beleid

Dat zullen de twee meest voorkomende zijn. Nieuwe roosters, het opnieuw plannen van de vakanties en allerlei regelingen op het gebied van Arbo en ziekteverzuim. Zie voor de ins and outs de pagina over artikel 27.

 

Hoeft er geen advies gevraagd te worden vanwege Corona?

Een reorganisatie is advies plichtig, ongeacht de oorzaak. Of de oorzaak gelegen is in corona, in het verlies van een grote klant, in besparingen of in corona, het maakt geen verschil. Als het voorgenomen besluit onderdeel uitmaakt van het rijtje uit artikel 25, dan moet de Ondernemingsraad advies kunnen geven. Artikel 25 maakt geen onderscheid naar oorzaken.   

 

De corona reorganisatie heeft haast.

Er is wel een belangrijk verschil met de adviesaanvragen van voor half maart. Er is veel haast bij. Dat is geen nieuw argument. Veel ondernemingsraden kregen al vaker adviesaanvragen met een wel heel korte termijn. Dat was in 99 van de 100 gevallen niet terecht.  Die situatie is nu wezenlijk anders. Als van het ene moment op het andere moment de gehele omzet wegvalt of de aanvoer uit China en Italië opdroogt dan is er vaak echt sprake van een noodsituatie.  Een snel advies kan dan het verschil zijn tussen een transitievergoeding of helemaal niets.

 

Werk snel, maar zoek wel het goed uit.

Snel wil niet zeggen dat u zonder meer akkoord moet gaan. Wel dat u snel moet werken.

 

Wacht niet af.

Het belangrijkste is nog wel:  wacht niet af. Start de computer, start Skype, Zoom of Meetings en ga aan het werk. Ga achter de financiële informatie aan. Start de discussie met de directie.

Denk na over de toekomst.  Het is het begin van een onbekende tijd. De scenario’s buitelen over elkaar heen. Van "in het najaar is het weer normaal, gaat de Tour de France gewoon van start, wordt er weer gevoetbald", tot "dit gaat tot 2024 duren". De werkelijkheid is dat niemand het weet. Dat is mooi want dan is uw mening niet minder dan die van de directie. Maak met elkaar eens een aantal scenario’s van wat er kan gebeuren, wat dat voor uw organisatie zou betekenen en wat daar nog te doen valt. Alleen het denken daarover verheldert veel.  

 


afdrukken
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl menu